



NAFs leder og nestleder på Stortinget
Hvorfor valgte NAF å ta tak i saken ved å møte Harald T. Nesvik og Laila Dåvøy?
Lovverket NAV presiserer er fra 80-tallet, og er ikke revidert nevneverdig siden. Den presiseringen NAV gir, fører til en praksis som ikke hører hjemme i dagens spesialisthelsetjeneste. Den offentlige hørselsomsorgen blir skadelidende, og det virker som om politikerne ikke er klar over dette!Vi kontaktet Arbeids- og Inkluderingsdepartementet ved statssekretær Laila Gustavsen hvor vi ba om et møte. Dette ble det aldri noe av, og etter purring ble vi en kasteball i et system hvor ingen følte eierskap til saken.
Under hele prosessen var vi i dialog med Delta sin ledelse og politiske rådgivere. Sammen ble vi enig om å be om et møte med opposisjonen på Stortinget. Brev ble sendt til Nesvik og Dåvøy, og begge fant saken svært interessant og ba om å få møte oss henholdsvis 25. april og 6. mai.
![]() |
Ingrid N. Kristoffersen, Erik Kollerud, Monica Rolandsen og Harald T. Nesvik |
Målsetningen med møtet?
Hørselssentraler og avtalespesialister som har fulgt NAV sine presiseringer merker allerede økonomiske konsekvenser. NAF frykter at tap av inntekter som følge av presiseringen, vil gjøre det økonomisk uforsvarlig å opprettholde god hørselsrehabilitering.
Målsetningen til NAF var å gjøre politikerne oppmerksomme på saken. Vi håpet at de ville ta saken opp i Stortinget, slik at helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad må svare for hvorfor et gammelt regelverk brukes, og ikke oppgraderes i takt med alle de reformene som har vært og er i helsevesenet i dag.
Hva oppnådde vi?
Begge politikerne ga tydelig uttrykk for at dette var noe helse- og omsorgsministeren må forklare. Nesvik ønsker en interpellasjon i Stortinget. Det har vist seg vanskelig å få til før ferien, men saken videreføres til høsten. Denne interpellasjonene skal handle om hørselsrehabilitering i sin helhet, og da vil vi kanskje også få svar på hva som skjer med rapporten ”Å høre og bli hørt”.
Vi påpekte at det er uregelmessigheter i praksisen rundt omkring i de forskjellige helseforetakene. Begge reagerte på at regelverket ikke følger fornuftig praksis slik at kompetansen blir benyttet på en kostnadseffektiv måte. Nesvik støtter NAF på å få inn en merknad i forskriften som sier at audiografer kan utløse refusjoner, på lik linje med tannpleierne.
Så langt har både Dåvøy og Nesvik sendt skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Brustad. Disse spørsmålene ligger på Stortinget.no og svar vil foreligge etter hvert som de kommer.